Ik ben mijn Google analytics inlog kwijt of vergeten

Leestijd voor dit artikel: 12 minuten

Je kunt niet (meer) bij je bezoekers data!

Als je niet (meer) kunt inloggen op je statistiekenpakket Google analytics, dan heb je geen zicht meer op de bezoekers-aantallen die op je website komen. En dus heb je geen zicht meer op de resultaten van je website, bijvoorbeeld de downloads of bestellingen die worden gedaan. Onmisbare informatie om zicht te krijgen in het resultaat van je online performance! Het niet meer kunnen inloggen in google analytics moet dus zo spoedig mogelijk worden opgelost.

Welke stappen kun je nu ondernemen?

Mocht je niet kunnen inloggen op Google Analytics, dan kan daarvoor een aantal oorzaken de reden zijn. In onderstaand artikel laten we zien wat de mogelijke oorzaken hiervoor kunnen zijn en tevens welke acties je kunt ondernemen om toch weer toegang te krijgen tot je google analytics account. Voor iedereen is de situatie meestal anders. De praktijk leert dat zowel in grotere als kleinere organisaties het regelmatig voorkomt dat men geen toegang meer heeft tot een google analytics account. We lichten onderstaand een aantal situaties toe voor als je bijvoorbeeld je google analytics inlog bent vergeten of kwijt bent en dus geen toegang meer hebt tot je bezoekers data van je website.
Vooraf te doen google analytics inlog kwijt of vergeten

Inderdaad: STOP! Controleer of Google Analytics tracking code op je website staat

Vooraf moet je in ieder geval het volgende doen, namelijk controleren of er nu een google analytics tracking code op je website staat. Waarom?
– Als er WEL een tracking code staat, weet je zeker dat er ooit een keer een google analytics account is aangemaakt en de bijbehorende tracking code is geplaatst. Dat is fijn om te weten.
– Als er GEEN tracking code op je website staat, dan kan het zijn dat er toch nooit een google analytics account is aangemaakt OF dat er wel ooit een google analytics account is aangemaakt, maar dat de tracking code al korter of langer niet meer op je website staat. In dit laatste geval kan er zeker een analytics account zijn, maar wellicht bevat die al een hele tijd geen bezoekers data van je website omdat er gewoonweg niet gemeten wordt. Maar je kunt dan nog wel inloggen in je analytics account, vraag is hoeveel bezoekersdata je dan ziet.
Om te controleren of de google analytics tracking code of ua code op je website staat, kun je het makkelijkst gebruik maken van de Tag Assistant van google. Handig tooltje die alleen werkt in Google Chrome. Hoe je dit tooltje installeert en hoe je kunt zien of de code op je website staat, zie je in onderstaande video:

 

Welke cases kunnen optreden als je je google analytics inlog kwijt bent of vergeten bent?

Bekijk welke situatie het meest op jou van toepassing is – de bijbehorende screenshots geven hopelijk herkenning per situatie; tevens geven we per case een oplossing:
1. Google Analytics uitbesteed aan iemand anders en je wilt toegang krijgen
2. Ik weet dat we google analytics hebben, maar wie heeft de inlog?
3. Heb ik Google account: nee + je wilt inloggen op Google Analytics
4. Heb ik google account: ja + ik ben hierop al ingelogd. Ik heb nog geen google analytics account
5. Heb ik Google account: ja + ik ben hierop nog niet ingelogd. Ik heb nog geen google analytics account
6. Google account: ja + ik ben hierop ingelogd + ik ben ingelogd in google analytics. Ik kan niks wijzigen in google analytics.
7. Bel met de Google Ads helpdesk!
8. Indien geen van bovenstaande cases het geval is: neem contact op met Google – volg een aantal stappen

1. Google Analytics uitbesteed aan iemand anders en je wilt toegang krijgen

Dit kan zich voordoen in een verschillende situaties.
A) Uitbesteed aan een online marketing bureau en jullie stoppen met de samenwerking
Stel je hebt de online marketing uitbesteed aan een internet bureau en zij hebben google analytics voor jou ingericht en je kreeg bijvoorbeeld maandelijks rapportages. Nu is er onenigheid ontstaan en gaan jullie met ruzie uit elkaar. Echter je merkt dat je nu ook niet meer bij google analytics kunt; toegang met een inlog op jullie google analytics account heb je ook nooit gehad.
B) Uitbesteed aan ZZP’er / andere partij
Stel je hebt de analyse en rapportages uitbesteed aan een ZZP’er. Echter je wilt nu ook wel eens zelf in google analytics kijken en zelf analyses gaan maken. Echter je komt er niet in.
Oplossing voor A):
Dit is geen gemakkelijke case. De kans is zeker groot dat je al je google analytics data voorgoed kwijt bent. Echter er is nog 1 escape, je kunt google help inschakelen. Je moet hiervoor een aantal zaken uploaden en je moet aantonen dat je eigenaar bent van jouw site. Dit is echt je laatste redmiddel, volg het stappenplan hier.
Oplossing voor B):
Neem contact op met je ZZP’er. Hij of zij kan jou heel gemakkelijk toegang verlenen tot google analytics via de beheerdersrechten. Dit is binnen 1 minuut geregeld. Kan je gewoon via de mail doen, als je een goede beheerder hebt, weet hij hoe dit gedaan moet worden en hiervoor moeten geen kosten worden berekend. Geef wel even aan met welk email adres (dit moet wel een google account zijn!) je wilt inloggen op google analytics. Je logt namelijk altijd eerst in op je google account en daarna log je in op google analytics.

2. Ik weet dat we google analytics hebben, maar wie heeft de inlog?

Dit is een geval dat ik vaak tegen kom in de praktijk. Een medewerker van het bedrijf weet dat zeker dat er een werkend google analytics account aanwezig is. Echter onbekend is wie hierop kan inloggen.
Oplossing in deze situatie:
Vraag binnen de organisatie of iemand een google analytics account heeft aangemaakt. Vaak ligt dit nog bij een ICT of marketing afdeling. Binnen kleinere organisaties is het vaak de eigenaar die ooit zoiets heeft aangemaakt. Mocht je er achter komen wie (en dus met welk email adres dit is aangemaakt), dan wordt het zaak om het bijbehorende wachtwoord te achterhalen. Het gaat altijd om een google account. De oplossing is dan eenvoudig: als je dus zeker weet dat je het juiste e-mailadres gebruikt, maar je bent het wachtwoord vergeten, klik dan op op ‘Wachtwoord vergeten?’ en volg de aanwijzingen om het wachtwoord te resetten. Je doet dat als je in dit scherm bent:
Wachtwoord vergeten voor je google account
Zoals je ziet moet je altijd eerst inloggen met je google account voordat je toegang kunt krijgen tot google analytics.

3. Ik heb geen google account en wil inloggen op Google Analytics

In dit geval DENK je wellicht het email adres te hebben waarmee je kunt inloggen in je google analytics account. Voor het gebruik kunnen maken van cq. inloggen op google analytics heb je echter altijd een google-account nodig, lees ons artikel over ‘hoe maak ik een google analytics account aan‘. In het onderstaande scherm zie je rechtsboven dat je niet bent ingelogd met een google account.
Google Analytics scherm 1 - ik heb geen google account
Vervolgens ga je zoeken naar Google analytics, en klik je op het bovenste resultaat:
Google Analytics scherm 2 - ik heb geen google account
Zoals je ziet moet je altijd eerst inloggen op je google account, voordat je door kunt gaan naar je google analytics account. Zoals je ziet krijg je hier de foutmelding ‘kan je google account niet vinden’. Dit betekent dus dat het huidige e-mail adres wat je hebt ingetikt GEEN google account is en dus ook nooit gebruikt kan zijn om in te loggen op Google analytics!
Google Analytics scherm 3 - ik heb geen google account

4. Ik ben al ingelogd in een Google account, maar ik heb geen google analytics

Mocht je in deze situatie zijn, dan helpen de onderstaande printscreens je ter herkenning. We gaan er nu vanuit dat je al een google account hebt EN dat je daar al op bent ingelogd. Dat je bent ingelogd in je google account, kun je rechtsbovenaan zien. In dit geval zoek je google analytics op, en klik je op het bovenste zoekresultaat.
Google-Analytics-scherm-1-ik-heb-geen-google-analytics-EN-ik-ben-al-WEL-ingelogd-in-een-google-account-1024x589-bewerkt
Als je op het bovenste zoekresultaat hebt geklikt, zie je het volgende scherm:
Google Analytics scherm 2 - ik heb geen google analytics EN ik ben al WEL ingelogd in een google account
Aangezien je al wel een google account hebt en ook al was ingelogd, kom je meteen bij het aanmeldscherm voor een google analytics account. Een google analytics account is nog niet gekoppeld aan dit google account, en die kun je dus vanaf hier gaan aanmaken. Dit betekent dus automatisch ook dat er nog NOOIT een google analytics account is aangemaakt voor dit email adres van google (N.B: uitzondering daargelaten – wat bijna nooit voorkomt: er is ooit wel een google analytics account aangemaakt voor dit google account (e-mail adres) maar dit google analytics account is later weer verwijderd). Mocht je dan besluiten om toch voor dit een google account een google analytics account aan te gaan / willen maken, raadpleeg dan ons artikel ‘google analytics account aanmaken‘.

5. Ik ben NIET ingelogd op mijn google account EN ik heb geen google analytics

In dit geval zie je dat je rechtsboven niet bent ingelogd op je google account. Als je nu gaat google-en op ‘google analytics’ krijg je het volgende scherm te zien:
Google Analytics scherm 1 - ik heb geen google analytics EN ik ben niet ingelogd in een google account
Klik vervolgens op het bovenste resultaat. Je komt dan in het volgende scherm. Zoals je weer ziet, moet je altijd eerst inloggen op je google account (die je al eens hebt aangemaakt). Je geeft hiervoor eerst je google account e-mail adres op:
Google Analytics scherm 2 - ik heb geen google analytics EN ik ben niet ingelogd in een google account
Vervolgens geef je het bijbehorende wachtwoord van je google account op, zodat je wordt ingelogd in je google account:
Google Analytics scherm 3 - ik heb geen google analytics EN ik ben niet ingelogd in een google account

Aangezien je nog geen google analytics account had aangemaakt, kom je nu in het scherm van het google analytics account aanmaken. Volg de stappen die in dit scherm staan aangeven:
Google Analytics scherm 4 - ik heb geen google analytics EN ik ben niet ingelogd in een google account

6. Google account: ja + ik ben hierop ingelogd + ik ben ingelogd in google analytics. Ik kan niks wijzigen in google analytics.

In deze situatie ben je niet je google analytics inlog kwijt of vergeten en heb je ook niet het verkeerde google analytics account (waarschijnlijk!. In dit geval heb je onvoldoende rechten gekregen om items te kunnen aanpassen in google analytics. Iemand anders is namelijk met een ander e-mail adres (google account) hoofdbeheerder. Deze hoofdbeheerder heeft alleen leesrechten aan jouw e-mail adres gekoppeld. In principe is dit heel snel aangepast. Als het een google analytics account is dat behoort bij jouw website, dan moet je zeker beheerders-rechten hebben. Beheerders-rechten wil zeggen dat jij de eindverantwoordelijke bent voor het google analytics account: jij kunt andere gemachtigden verwijderen of hun rechten wijzigen bijvoorbeeld. Maar je kunt ook het gehele google analytics account verwijderen (!). Zaak dus dat niet iemand anders de hoofd-beheerder is.
Je kunt zien als je niet alle rechten hebt als je dit scherm ziet in google analytics als je bent ingelogd:
Overzicht google analytics met bepertkte mogelijkheden vanwege alleen Leesrechten
In de bovenstaande afbeelding zie je bepaalde lichtgrijze items staan, daar kun je dus niet bij. Kenmerkend van een google analytics toegang met alleen leesrechten is dat je bijvoorbeeld geen nieuwe doelen of filters kunt aanmaken. Indien dat wel voor jou relevant is, moet je zo spoedig mogelijk beheerders-rechten aanvragen! En tevens is er een aantal menu-items weggelaten, waar je dus uberhaupt niet bij kunt. Kijk naar het verschil van hetzelfde scherm van diegene die toegang heeft tot hetzelfde google analytics account, echter dan alleen met beheerders-rechten:
Google analytics account met beheerdersrechten
Je ziet duidelijk de verschillen. Als iemand rechten krijgt toegediend van een ander in google analytics, kan dat op diverse niveaus:
Google Analytics weergave van hoe rechten worden toegekend aan een gebruiker : email adres - alleen lezen
Tevens kun je in google analytics zien wie welke rechten heeft:
Google Analytics - overzicht van personen met rechten tot weergave
Oplossing in dit geval:
Achterhaal wie de beheerder is van dit google analytics account en vraag hem/haar om beheerders-rechten, zodat je toegang hebt tot alle google analytics functionaliteiten.

7. Bel met de Google Ads helpdesk!

Wat ook nog schijnt te werken (zelf geen ervaring mee), is het bellen van de google ads helpdesk, waar je tijdens het keuze menu ook kunt kiezen voor help met betrekking tot google analytics.
1. maak een google ads-account aan. Dat moet ook sowieso bij de volgende stap, als je via de ‘formulieren’ herstel wenst te vragen van google (zie Case 8 hieronder); maak direct een google ads account aan – geen Adwords express.
2. bel google, de telefonische keuze optie vind je onderaan dit artikel
3. kies taal en geef je Google Ads-ID
4. kies de optie “google analytics support” via de telefoon en ga vanaf hier om te praten met hun support …
Je moet hierna enkele voor de hand liggende vragen beantwoorden. Als het goed is, starten ze het proces op vanwaaruit je e-mails ontvangt met verdere details tot voltooiing. Dit zou tot 48 uur moeten duren zoals ik het begreep.

8. Indien geen van bovenstaande cases het geval is: neem contact op met Google – volg een aantal stappen

In het worst-case scenario, als alle bovenstaande cases en oplossingen niet werken, is er nog 1 reddingsmiddel, en dat is: google! Gelukkig kunnen zij je nog een helpende hand bieden. Echter dit kan wat langer duren. En je hebt het niet zomaar gefixt. Wij laten je zien welke stappen je dient te ondernemen.
Stap 1: ga naar het google analytics help-center:
Stap 1 om weer te kunnen inloggen op google analytics

Stap 2: selecteer ‘1) Ik kan geen Analytics-beheerder vinden, 2) de Analytics-beheerder heeft het bedrijf verlaten, 3) ik heb geen beheerderstoegang meer, of 4) ik wil mijn toegang upgraden’.

Stap 3: maak een tekst-file en sla deze op als analytics.txt.
Dat staat ook beschreven in dit scherm:
Stap 3 Maak een txt file en sla op als analytics

 • Zorg ervoor dat je jouw Google Analytics-accountnummer (of tracking ID) (UA-XXXXXXXX-X) bij de hand hebt, zie de video bovenaan dit artikel hoe je deze code op je website kunt vinden.
 • Voeg in het analytics.txt tekstbestand de volgende informatie toe:
  GooGhywoiu9839t543j0s7543uw1 – pls add {E-MAILADRES INVOEGEN} to GA account {UA-ID INVOEGEN} with ‘Manage Users and Edit’ permissions – date {DATUM INVOEGEN}.
 • Vergeet niet {E-MAILADRES INVOEGEN}, {UA-ID INVOEGEN} en {DATUM INVOEGEN} te vervangen door je eigen gegevens.

Stap 4: Upload het tekstbestand naar de hoofdmap van het domein waarvoor je toegang wilt aanvragen. Als de url van je website bijvoorbeeld www.example.com is, moet je het tekstbestand kunnen bezoeken via www.example.com/analytics.txt

Stap 5: Als er Google Ads- en/of AdSense-accounts zijn gelinkt aan het Analytics-account, moet je ook bewijzen dat je eigenaar bent van die accounts. Dat kan via deze link.

Stap 6: Vul het contactformulier van Google voor problemen oplossen in. Als je op deze laatst link hebt geklikt, ziet het in te vullen contactformulier richting google er zo uit:
Contactformulier voor probleemoplosser google analytics
Zoals je in het formulier ziet, is het Google Ads ID verplicht! Beetje raar, maar als je dus geen google ads account had, moet je die eerst gaan aanmaken.

Stap 7: Je ontvangt een e-mail of telefoontje van een Google Online Specialist om contact op te nemen en samen met jou je probleem op te lossen.

Meer info of een Google Analytics training volgen?

Button Conatct Opnemen Optimize Online

Gerben van Wijngaarden
Latest posts by Gerben van Wijngaarden (see all)

  Reageren op dit bericht

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Details weergeven

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten